Internet dating

Daten via internet is met de komst van internet in de meeste huishoudens een serieuze optie geworden. Via internet kun je die mensen bereiken die je normaal gesproken niet zou bereiken. Daartussen kan weleens jouw toekomstige partner zitten. Om die reden zijn er diverse dating websites ontstaan.

 

Het idee is simpel: je schrijft je in bij een dating site. Vervolgens maak je een profiel aan op de dating website waarop je je foto plaatst en iets over jezelf vertelt. Je kunt bijvoorbeeld je leeftijd, je woonplaats en je interesses opgeven. Je mag zelf bepalen wat je wel niet aan informatie over jezelf vrijgeeft.

 

Wanneer je je profiel eenmaal op orde hebt kun je op zoek gaan naar leuke mensen. Je kunt op verschillende dingen zoeken. Bijvoorbeeld op leeftijdscategorie, woonplaats, interesses of muzieksmaak.

 

Het voordeel van internet dating is dat je mensen ontmoet die je misschien niet in de kroeg of de discotheek zou ontmoeten. Een ander voordeel is dat je zo anoniem kunt blijven als je zelf wilt.

 

 

Beeldvorming rond internet dating

Oorspronkelijk hing er rond internet dating een beetje het beeld dat dit voor mensen was die niet houden van kroegen of discotheken. Wanneer je geen feestbeest was, dan kon je op het internet gaan daten. Door die beeldvorming hing er een beetje een taboe rond het hele daten via internet.

 

Dit beeld stamt echter uit een tijd toen nog maar weinig huishoudens een internetaansluiting hadden. Het aanbod op dating websites was toen niet zo groot. Nu hebben veel mensen een profiel op een dating website of een "social networking" website (Hyves, Netlog, Facebook). Internet dating is hierdoor uit de taboesfeer geraakt.

 

 

Kosten van internet dating

Er bestaan gratis dating websites en datingsites waarvoor je moet betalen. Bij sommige dating websites betaal je iedere maand een vast bedrag en bij andere dating websites betaal je per verstuurd bericht. Je hebt ook dating websites waarbij je moet betalen wanneer je een foto wilt bekijken. De bekendste bekende websites voor internet dating zijn Parship, Lexa en Relatieplanet. De meeste van deze websites bieden een gratis proeftijd aan.

 

Naast de websites voor internet dating bestaan er ook websites zoals Hyves, Facebook en Netlog. Dit zijn gratis websites. Deze websites zijn niet puur op internet dating gericht, maar worden social networking websites genoemd. Op deze websites kun je contact onderhouden met vrienden, kennissen, collega's en familieleden. Ook kun je op deze websites nieuwe mensen leren kennen. Dit betekent dat je hier ook je toekomstige partner kunt tegenkomen. Je kunt deze websites gebruiken voor internet dating, maar houd wel in het achterhoofd dat dit eigenlijk geen websites voor internet dating zijn.

 

 

Een profiel aanmaken bij internet dating

Het profiel is jouw persoonlijke visitekaartje. Het is een persoonlijke website waarop gegevens en foto's van jou staan. Hoewel je zo anoniem kunt blijven als je zelf wilt, raad ik aan om minimaal twee foto's van jezelf te plaatsen. Profielen zonder foto's worden meestal als "fake" gezien. Het hebben van goede foto's geeft aan dat je geen "freak" bent. Bovendien zoeken veel mensen vaak alleen op profielen met foto's.

 

Een truc is om foto's te maken waarop jij samen met je vrienden staat. Hiermee geef je de indruk dat je een sociaal leven hebt naast je avonturen met internet dating. Omdat je samen met andere mensen op de foto staat, geef je ook een betrouwbare indruk. Je bent in ieder geval niet wereldvreemd en gaat er op uit. Ook actiefoto's doen het goed bij internet dating.

 

Het is belangrijk dat je op je profiel veel verteld over jezelf. Vertel wat je karaktereigenschappen en interesses zijn. Vertel ook wat de reden is dat je een profiel hebt aangemaakt op een website voor internet dating.

 

Zorg dat je een profiel maakt waar niet alleen maar foto's op staan. Hoe meer foto's je op je profiel plaatst, hoe meer je de ander de indruk geeft dat jij alleen maar belangstelling hebt voor uiterlijk. Bij elke foto die je plaatst, zul je dus ook meer over jezelf moeten vertellen.

 

 

Een bericht sturen bij internet dating

Wanneer je een paar leuke mensen hebt gevonden kun je ervoor kiezen om ze een bericht te sturen. Wed niet op één paard. Wanneer er iets leuk is aan iemand, stuur diegene dan een bericht. Wees niet te kritisch. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk potentiële partners vindt. Je bent echter tot niets verplicht.

 

Stuur niet naar iedereen hetzelfde bericht. Vertel tegen elk persoon waarom je een bericht stuurt. In het beste geval speel je in op gezamenlijke interesses, ook wanneer je eigenlijk aangetrokken was tot het uiterlijk van de persoon. Internet dating is heel anders dan daten in het echt. Zo zul je bij internet dating meer informatie in één bericht moeten proppen dan wanneer je in werkelijkheid een gesprek met iemand hebt.

 

Nadat je hebt uitgelegd wat de reden van je bericht is, stel je een vraag. Dit kan een vraag zijn over het muziekinstrument dat de persoon speelt, het eten dat de persoon graag kookt of een favoriet vakantieland.

 

Het laatste element in je bericht is het laten blijken dat je openstaat voor verder contact. Jouw intentie is ontdekken of de persoon echt zo leuk is als hij of zij zich voordoet. Vanuit die intentie kun je gemakkelijk beginnen met bellen en vervolgens per telefoon een real life afspraak maken.